Leer zelf vlierbloesemsiroop maken! Voor limonade, bij desserts, in sauzen, sorbets of door de champagne.

hemingways

Tips van Jeroen Klepper, chef-kok

Het inmaken van groenten vind ik een prettige manier om groenten te bewaren op het moment dat het aanbod groot is. En dan is het juist gaaf dat je het later weer kunt gebruiken en dat het nog een volle smaak heeft. Je geeft een eigen smaak mee aan het product.

Wat ik erg lekker vind zijn bietjes met gember, verveine en Franse kardemon. Dit brengt zowel een aardse als een frisse explosie teweeg.

Sommigen van ons zullen de techniek herkennen van thuis, anderen van opa en oma en sommigen herkennen helemaal niets omdat de noodzaak er simpelweg niet meer is. De supermarkt is bijna 24/7 geopend en het hele jaar door is er van alles te verkrijgen. Asperges en aardbeien in de winter en kastanjes en paddenstoelen in de zomer. Alles is voor het gemak. Zoals Pollan zei “Er is in de afgelopen 100 jaar meer veranderd in ons eetsysteem dan in de afgelopen 10.000 jaar”. De bewustwording daarvan is overigens praktische nihil, omdat gemak de mens dient. Dat snap ik. Maar een ambacht, een passie en de smaak, moet worden doorgegeven van generatie op generatie. Als er ooit iets zou gebeuren, dan weten de meeste mensen niet wat ze moeten doen. Kinderen zien aubergines en kip alleen in het cellofaan in het koelschap liggen. Dit is geen klaagzang, maar laten we er eens anders naar kijken.

Benodigdheden voor het inmaken van bieten

  • 18 bieten  (rode, gele, witte, regenboog) geschild en in de gewenste vorm gesneden
  • 2 liter water
  • 19 gram zeezout
  • 1 bol knoflook
  • 1 theelepel peperkorrels
  • 4 kardemon peul (liefst de wilde uit Frankrijk anders de groene uit Sri Lanka of India)
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 takken rozemarijn
  • 1 citroenschil (onbespoten en alleen het geel van de citroenschil)

Breng het water aan de kook en leg de kruiden en specerijen met zout erin en kook even door. Zet uit en laat afkoelen.

Doe de bieten in de schone weckpotten, voeg het watermengsel toe en laat minimaal 3 weken staan.

Siroop van vlierbloesem

  • 20 bloemschermen van vlierbloesem
  • 1 liter water
  • 900 gram suiker
  • Sap van 2 citroenen met zest van de schil

Kook het water met suiker, na 5 minuten koken het gas uitzetten en de bloesem en citroen in de weckpotten doen, giet hier het suikerwaterop.

Zeef na 3 dagen. Dan in flessen in de koelkast bewaren. Voor limonade, bij desserts, in sauzen, sorbets of door de champagne.

Bron: flessenpost