Pasta con Amor Lieselot. verse spaghetti met coquille, Sardijnse bottarga en kaviaar.

chefkok

Een kerstrecept voor 2 personen van chefkok Jeroen Klepper

Een recept uit liefde of is het voor de liefde? Als chef wil ik mijn gasten een mooie dis voorzetten, maar bij een gerecht voor mijn geliefde komt er nog wat meer bij. Dit is een van de gerechten die ik graag samen met mijn vrouw Lieselot maak.
Liefde in de bereiding en samen aan de slag in de keuken. Praten, muziekje erbij, kaarsen aan. Pikante details zal ik verder achterwege laten. We hebben in ieder geval allebei een schort voor.

Vers pastadeeg afwegen, mengen en kneden. Bloem, ei, olie en water door je handen laten gaan. Met beide handen, vier handen samen, kneden tot het een mooi elastisch deeg wordt.

Tussen het bereiden door drink je een mooie champagne. Het deeg laten rusten. Daarna uitrollen met de pastamachine in dunne vellen deeg, die je daarna tot spaghetti draait.

Je hebt nu fragiele, lekker ruikende, verse spaghetti. De ingrediënten zijn een chemische reactie aangegaan en je hebt iets tastbaars: Liefde.

Voor de vulling van de pasta ervaar je puur genot: de Venus schelp! De coquille. De sluitspier van de kammossel. Zacht, zoet en delicaat. Het is geen zwaar gerecht, maar wel een waar je voldoening en zin van krijgt. Bubbels in je glas, handen in het deeg. Op de achtergrond muziek van het nieuwe album van Hotel Costes of Café del Mar, galmend door de boxen heen. Meer zeg ik niet! Salute!

Ingrediënten:

  • 2 tenen verse knoflook, dun gesneden in plakjes
  • 6 st verse coquilles in de schaal, gedoken
  • 1 eetl. geschaafde bottarga (dunschiller)
  • 1 sjalot, dun gesneden
  • ½ eetl. dragon, gehakt
  • ½ eetl. peterselie, gehakt
  • ½ glas champagne, of witte wijn. (de wijn die je gaat drinken bij het gerecht)
  • 5 eetl. mix bloemblaadjes van korenbloem, goudsbloem, violen, rozenblaadjes,
  • 9 eetl. olijfolie
  • 4 eetl. grof gehakte macadamia noten
  • 20 gram Royal Anna kaviaar gold.
  • Pasta
  • 500 gram meel van Durum tarwe
  • 5 bio eitjes

Maak een bergje van het gezeefde meel en vorm een kuiltje in het midden. Breek de eitjes en klop deze los. Giet dit beetje bij beetje in het tarwe kuiltje. Kneed en kneed. Rol, sla, trek, kneed, masseer, voel, ruik. Hoe harder je kneedt des te beter het deeg wordt. Als het te droog voelt giet je er een beetje water bij en als het deeg te nat is doe je er een beetje tarwe bij. Laat het deeg even rusten. Uitrollen met deegroller en dan met pasta machine uitrollen naar gewenste dikte.

Open de coquille en verwijder de baard en vliezen. Spoel in koud water het zand weg, leg daarna op een schone doek.

Pasta in kokend water garen met zout en een beetje olie, bij beetgaar uit het water en op een bolzeef leggen.

Verhit de olie, voeg de knoflook en sjalot toe. Hoog vuur, laat het kleuren maar niet verbranden.

Snijd de coquille in plakjes, voeg toe in de pan samen met de kruiden en de noten.

Na 30 seconden voeg je de wijn, en een beetje peper en zout naar smaak,toe.

Voeg de pasta erbij en schudt het geheel om.

Leg het op het bord en strooi de bloemen eroverheen. Schaaf met een dunschiller de bottarga eroverheen.

Love on a plate!

Tot slot verdeel je de in Brabant gekweekte kaviaar over het gerecht. Jazeker, in Brabant! Daar wordt de steur met behulp van een echo bekeken en uitgemolken. Een mooie techniek om de schaarste van een uitstervende vissoort te kunnen ontlasten.

Maar goed, je kan dit op de pasta of bijvoorbeeld op elkaars handpalmen leggen. Salute!

Eet smakelijk! Ik wens u fijne feestdagen!

 

Bron: flessenpost